SOCAR Türkiye, 2023 yılında Türkiye`nin enerjide en büyük çözüm ortağı olmayı ve yarımadayı ülkenin en önemli üretim üssü haline getirmeyi hedefliyor.
Bu yıl Türkiye`deki beşinci yılını kutlayan SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası`nda, petrokimyadan rafineriye, enerjiden lojistik ve dağıtıma kadar, TANAP Projesi dahil toplam 17 milyar dolarlık yatırımlarıyla, 2023 yılında Türkiye`nin enerjide en büyük çözüm ortağı olmayı ve yarımadayı ülkenin en önemli üretim üssü haline getirmeyi hedefliyor.
2008 yılında Türkiye sanayisinin devi Petkim`i satın alarak Türkiye`deki yolculuklarına başladıklarını dile getiren Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, tek millet, iki devlet” ülküsü doğrultusunda, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklığın, SOCAR Türkiye`yi, Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı haline getireceğini söyledi.
Yavuz, şunları dile getirdi: Petkim`i satın alırken ödediğimiz bedel ve sonrasındaki ek yatırım tutarı 3 milyar dolar. STAR Rafinerisi için 5.5 milyar dolar, STEP Enerji Santrali için 1 milyar dolar ve Petkim Konteyner Terminali için 300 milyon doların yanı sıra TANAP`a yapılacak yatırımla birlikte, 2018 yılına kadar toplam 17 milyar dolar yatırım gerçekleştireceğiz. Böylelikle Petkim Yarımadası`nda katma değer yaratarak, burayı petrokimya, rafineri, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonuna dayalı, Türkiye`nin en önemli üretim üssü haline getirebileceğiz.”
SOCAR Türkiye`nin süregelen yatırımlarında birinci fazın 2018 yılında tamamlanacağını, böylelikle 2018 yılında Petkim Yarımadası`nda 15 milyar dolar ciroya sahip dev bir sanayi şirketi olacaklarını kaydeden Yavuz, Süreç doğrultusunda yatırımların ikinci fazını da tamamladıktan sonra, Türkiye`nin bir numarası olacağız. Cironun yanı sıra yatırımların bir diğer katkısı ise, sağlayacağımız 2 bin kişilik yeni istihdam ve hedeflediğimiz 5 milyar dolarlık ihracat rakamı olacak” dedi. Yavuz, bunlara ek olarak, STAR Rafinerisi`nin tamamlanmasıyla, Türkiye ekonomisinin cari açığı yıllık 2.5 milyar dolar düşüş yaşayacak” ifadesini kullandı.
STAR Rafinerisi için gerekli başvuruyu 2008 yılında yaptıklarını, 2011 yılında rafinerinin temelini attıklarını ve bugün rafinerinin sahip olduğu Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi doğrultusunda 10 yılda 1.5 milyar dolar teşvik alacağını belirten Yavuz, şöyle konuştu: Rafinerinin toplam maliyeti kapsamında 1.9 milyar doları özkaynaklardan oluşuyor. 950 milyon dolarlık kısmı harcandıktan sonra finansman süreci bankalarla devam edecek.”
Hammadde üretim ve ihracatının yanı sıra rüzgar ve doğalgazdan enerji üretecekleri santral yatırımlarına da imza atacaklarını dile getiren Kenan Yavuz, 220 megavatlık doğal gaz santralimize ek olarak, başlangıçta 600 megavatlık olmak üzere, 1 milyar dolar tutarında yeni bir yatırım daha gerçekleştireceğiz. Ardından bu santralin kapasitesini artıracağız” diye konuştu. Yavuz, Bunun yanı sıra 2014 yılı Ocak ayında rüzgar enerjisinden elektrik üretmek üzere 35 milyon euro yatırımla, 27 megavatlık bir santralin kurulumuna başlayacağız ve bu santralin kapasitesini ikinci aşamada 50 megavata yükselteceğiz” dedi.
Yavuz ayrıca, Petkim Yarımadası`nda lojistik hizmetleri kapsamında üçüncü kuşak gemilerin yanaşabileceği 700 metre uzunluğundaki rıhtıma ve 17 metre derinliğe sahip olacak olan Petkim Konteyner Terminali`nin, 2015 yılı sonrasında 3 milyon TEU`luk ihtiyacı karşılayabileceğini söyledi. Kenan Yavuz, 300 milyon dolarlık bir yatırımla Ege`nin en büyük entegre limanını faaliyete alacaklarını ifade etti.
Yavuz, SOCAR Türkiye`nin bugüne kadar Petkim Yarımadası`nda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk çalışmalarına da değindi. Yavuz, bu kapsamda, inşa ettikleri meslek liselerinden Türkiye Basketbol Ligi`nde mücadele eden Aliağa Petkim`in ana sponsoru olmalarına, Ankara`daki LÖSEV Binası`ndan İzmir, Kars, İzmit, Ankara ve Adana`da inşa edilen okullara ve ormanlardan zeytinliklere kadar, toplam 50 milyon dolar harcadıklarını kaydetti.